Életmentő kis fekete

2021.02.03

"Nincs egy rongyom sem!" - persze, soha nincs egy rongyunk sem. Psszt... igazából régóta lapul a ruhatárunkban a "kis fekete", a tökéletes, biztos megoldás (ha nem lapul, azonnal szerezd be!) Tökéletes minden alkalomra, elegáns, akár vadóc, attól függ, hogyan viseled. Ne feledd: az egyszerű a nagyszerű, csak egy kis smink kell és önbizalom, meg hozzá a belső hajtóerő. Keressétek az igazi, krémes eszpresszót, kapjátok fel a kis feketét és rázzátok magatokat formába, lányok!

Kis fekete történelem

A sötét színnel kapcsolatban először a gyásszal kapcsolatos jelentését kellett elengednünk. Köszönhető egy olasz-amerikai festőnek: amikor John Singer Sargent megalkotta a közfelháborodást keltő a "Madame X." című olajfestményét, megjelent a "kis fekete" mint elegáns és szexi ruha, ám az egészen a húszas évekig elfeledettnek számított. Majd jött Chanel, és jött az elsöprő New York-i divatlap, a Vogue. 1926-ban a neves magazin közzétette egy egyszerű, jól kombinálható, egyenes szabású ruha fotóját, amit a nagy Coco tervezett, maga is előszeretettel viselt hasonló stílusú öltözéket. A Vogue akkor úgy fogalmazott: "ezt a ruhát az egész világ viseli majd" - s így is lett, a csinos fekete ruha elindult világhódító útjára.

A "kis fekete", angolul Little Black Dress, röviden LBD lassan fogalommá vált. A '30-as években vált ismertté a kerekded rajzfilmfigura, Betty Boop, szoros kis fekete ruháiban, majd jött a háborúk miatti éhínség. A kis fekete sajnos egyszerű és gyakori öltözködési megoldásnak számított, munkahelyi viseletté is vált, megjelentek a konfekciódarabok is. Később, az '50-es években a ruhadarab elegáns verziója a femme fatale, a végzet asszonya eszköztárába került, majd Monroe, Bardot és Sophia Loren is felhúzták a sötét színű, csinos darabokat. Givenchy Audrey Hepburnnek emlékezetes kis feketét tervezett, amelyet a színésznő az "Álom luxuskivitelben" (Breakfast at Tiffany's) című filmben viselt. Lagerfeld később a nagy tervezők bizonyosságával újraálmodta a ruha hosszát: megszületett a miniruha feketében, amelyhez szinte kötelező viseletnek számított a tűsarkú.

A biztos pont

,,Bármikor viselhetsz feketét. Bármilyen korban viselhetsz feketét. Bármilyen alkalomra viselhetsz feketét - a kis fekete ruha a női szekrény elengedhetetlen darabja." - vélte Christian Dior, világhírű francia tervező is.

Válaszd te is a feketét, hódíts a legsötétebb színben és kapd el a kávéscsészét, ha belülről is feléledni vágynál! Kell a kis fekete: kívülről, belülről - élj lassan és keresd a minőséget.

Válaszd magas koffeintartalmú, prémium kávéinkat:

Vertse Zita