Gyakran ismételt kávés kérdések és válaszok I.

2021.01.16

EGÉSZSÉGES-E A KÁVÉFOGYASZTÁS?

Bizonyított tény, hogy igen. A kávéban található anitioxidánsok, mint a koffein és más szerves alkótóelemek, jó hatással vannak számos egészségügyi problémára. Több nagy tanulmányból az derült ki, hogy az intenzív kávéfogyasztás csökkenti például a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a férfiaknál a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét, csökkenti a májzsugorodás és a vele összefüggő halálozás kockázatát, mindamellett megfelelő kalcium és D-vitamin bevitel mellett csökkentheti a csontritkulás és az ezzel összefüggő csonttörések kockázatát. A hatás minden estben arányos a kávéivás mértékével, azonban nem egyformán érvényes a férfiakra és a nőkre.

MINDENKI IHAT-E KÁVÉT?

Nem mindenkire van azonos hatással a kávé. Egyesek számára veszélyes is lehet, magas vérnyomást okozhat, valamint terhesség alatt sem ajánlott a túlzott kávéfogyasztás a várandós kismamák számára. A koffein még több problémát okoz gyermekek esetében, akik jóval érzékenyebbek annak hatásaira, így akár viselkedési- és figyelemzavar is felléphet náluk.

Bizonyos gyógyszerekkel együtt sem javasolt a kávé, erről érdemes a betegtájékoztatókban tájékozódni. A normál mennyiségű kávé rendszeres fogyasztásának káros hatására azonban elég kevés,  míg jótékony hatására valamivel több bizonyítékot tártak a fel a különböző kísérletek és tanulmányok.

DEHIDRATÁL-E A KÁVÉ?

Egy adag kávé 98%-a víz. A kávénak ugyan van enyhe vízhajtó hatása a koffein miatt, de nem kifejezetten dehidratáló, hiszen a folyadékveszteséget azonnal pótoljuk is. A koffein, még ha kis mértékben is, de beleszól a test vízháztartásába a hormonrendszeren keresztül.


Hogy ez kinél mekkora hatás, az a kávétól és az elfogyasztott mennyiségtől is függ, valamint, hogy mennyire van hozzászokva a szervezet a koffeinfogyasztáshoz.

MENNYIRE OKOZ FÜGGŐSÉGET A KÁVÉ?

A kávé alapvetően nem tartozik a függőséget okozó szerek közé, mindamellett egyes tanulmányok szerint a túlzott és rendszeres koffeinfogyasztás okozhat függőséget. Az életkor, a testsúly, a koffeinérzékenység mértéke mind hatással van az esetleges függőség kialakulásának lehetőségére. Ez azonban könnyen kezelhető az elfogyasztott kávé mennyiségének csökkentésével. 

A koffein egyik legfontosabb hatásaként stimulálja az idegrendszert, mely többek között a stresszre adott válaszreakciókért is felelős, azonban ha naponta ugyanakkor kávézunk, szervezetünk hozzászokhat a koffeinhez.