Kávéfőzés otthon

2020.11.23

TÖKÉLETESSÉG OTTHON IS

Ha otthoni kávéfőzésről van szó, a mai napig sokaknak a mokka főző, vagy magyar néven "kotyogós" kávéfőző ugrik be elsőre.


Az utóbbi időben ezzel szemben az otthoni eszpresszó gépek megjelenésével a kávéfőzési szokások is forradalmasodtak, és itt nem csak a kapszulás kávékra gondolunk. Általános érdeklődés tapasztalható a főzés és a kávé élvezetének különféle módjai iránt. Számos főzési módszer létezik, amiket azonban csak kevesen alkalmaznak.


Az alábbiakban röviden bemutatjuk a kávéfőzés és fogyasztás lehetséges módjait, amit a nap bármely szakában élvezhettek otthon is.


MOKKA

A mokka főző, vagy hétköznapi nevén "kotyogós" kávéfőző régen majdnem minden otthonban megtalálható volt, és a mai napig is sokan arra esküsznek, hogy ezzel lehet a legerősebb kávét főzni. A mokka főző, az olasz származású Alfonso Bialetti nevéhez fűződik, ami 1933-as feltalálása óta a mai napig szinte változatlan formában kapható.

A főző aljába tölts hideg vizet, amely nem haladhatja meg a szelep szintjét. Jó tanács: Ne nyomd össze a kávéőrleményt a szűrőben! Vedd le a főzőt a tűzről, mielőtt elkezd "kotyogni", vagyis egy pillanattal azelőtt, hogy minden kávé lefőtt volna.

FRENCH PRESS

A French Press kávéfőzőt itthon "dugattyús" főzőnek is nevezik. Ezzel a kávéfőzési módszerrel nagyobb adagokat főzhetünk, azonban kevésbé erőset.


Öntsd a kávét a főző aljára. Ehhez a módszerhez használj durvábbra őrölt kávét. Vízforralóval forralj vizet, majd a maximum 95C fokos vizet öntsd a kávéra. Jól keverd össze a kávét, hogy feloldódjon a vízben, míg habos nem lesz, majd tedd rá a fedelet és hagyd állni 4-6 percig. Ezután kezdd lassan lenyomni a szűrőt, úgy, hogy ne kavarja fel az italt. Ennek köszönhetően a zacc a főző aljára ülepszik, míg az átszivárgó kávé tiszta marad.

AEROPRESS

Ez az egyik legújabb főzési módszer a kávé világában. Körülbelül 10 évvel ezelőtt találták ki, és egyre több rajongót szerez szerte a világon.

Megfelelő vízhőmérséklet és légnyomás mellett a legfinomabb kávé állítható elő kevesebb savval, keserű mellékíz nélkül. A mikrofilternek köszönhetően egy tökéletesen zaccmentes csésze kávét élvezhetsz, melynek elkészítése mindössze egy percet vesz igénybe. A készülék egyszerű és nagyszerű, tisztítása is gyerekjáték. Különösen utazáshoz ajánlott, mert nem törékeny, és nagyon könnyű.

Aeropress-el tulajdonképpen bármilyen fajta kávét elkészíthetsz. Kísérletezz bátran a különböző arányokkal, hőmérséklettel és különböző lefőzési időkkel.

HARIO V60

A Hario V60 a filteres, lecsöpögő vagy átszivárgó kávékészítés népszerű formája. Ezt a filterkávé készítő eszközt egy Hario nevű japán tervező találta ki. A V60 neve arra utal, hogy az tölcsér 60°-os szöget zár be. 


Az elv hasonló az elektromos filteres kávéfőzőkhöz, de itt az automata készüléknél sokkal jobban befolyásolhatod a kávé elkészítését, hiszen a forró vizet kézzel öntjük az őrölt kávéra. A készítéshez mindenképpen szükséged lesz egy hattyúnyakú kannára, hogy a vizet keskeny sugárban és pontosan tudd a kávéra önteni. Az öntés irányával, az előáztatás hosszával, a készítési idővel, a víz hőmérsékletével, és persze az őrlési finomság beállításával is befolyásolhatod a kész kávé minőségét, jellegét.


CHEMEX

A Chemex kávékészítés szintén drip, vagyis csöpögtetős módszeren alapul, és egy rendkívül egyszerű eljárás. A vázára emlékeztető Chemex-et egy német vegyészmérnök, Peter J. Schlumbohm találta fel 1941-ben. 1956-ban ezt a terméket az Illinoisi Technológiai Intézet a modern idők egyik legjobban megtervezett termékének választotta.

A papírfiltert megfelelő előkészítés után az üvegedény felső, szűkülő részébe kell elhelyezni. Ebbe tesszük a kávét, amire ráöntjük a vizet. Ez átszivárog az őrölt kávén, és lecsöpög az üveg alsó részébe.
Akárcsak a V60 esetében itt is sok mindentől függhet a végeredmény (őrlési finomság, áztatási idő stb.)

Mára a Chemex az igazi kávérajongók egyik alapdarabjává vált.

SZIFON

Kétségtelenül ez az egyik leglátványosabb kávéfőző. Története egészen a 19. század közepéig nyúlik vissza, és a szabadalom Robert Neiper nevéhez köthető. A kezdeti kísérletek után végül, a 19. század végére sikerült megfelelő hőálló üveggel ellátni az eszközt. Japánban manapság újra igen népszerű, kicsit időigényes ugyan, de ez a szertartásosság is része vonzerejének.

Működési elve a vákumon alapul, két egymás feletti edény használatával. Az alsóban víz, míg a felsőben kávé van. A melegítés hatására a forró víz felszivárog a felső edénybe, ahol az őrölt kávéval keveredik, majd miután a hőforrást kikapcsoltuk, az alsó edény lehűl, így a vákum visszaszívja egy szűrőn keresztül a kávékeveréket.

Alapvetően közepes finomságú őrlemény használatos, de lehet kísérletezni saját ízlés szerint. 250ml vízhez kb 15g kávéőrleményt adagoljunk.

COLD DRIP

Azaz magyarul "hideg vizes csepegtető". Hideg vízzel nem könnyű kávét készíteni, sok idő és türelem kell hozzá, valamint egy megfelelő eszköz.

A cold drip lényege, hogy hideg vízzel oldjuk ki a kávé összetevőit, ami akár 5-10 órába is telhet, mennyiségtől függően. A vizet lassan csepegtetjük az őrleményre, ami egy szűrőn keresztül az alsó edényben gyűlik.

Ehhez a kávéfőzéshez közepes, vagy durva finomságú őrleményt célszerű használni, 500ml vízhez kb 60mg kávét adagoljunk, a csepegést állítsuk 2 másodpercre. Így egy sokkal kevésbé savas kávét kaphatunk, ám koffeintartalma magasabb a normál presszókávéknál.

TÖRÖK KÁVÉ

A török kávé a kávé elkészítésének egyik módja. A török kávé története a 16. századra nyúlik vissza. A kávészemeket Törökországban kezdték először pörkölni, majd pörkölés után finomra őrölve egy speciális, dzsezve nevű edényben megfőzni. A török kávé az ital elkészítésének módjára, és nem a kávé fajtájára (Arabica, Robuszta), illetve nem is a kávé pörkölési (olasz, francia, bécsi) módjára utal. 


A tradicionális török kávé elkészítéséhez a legfinomabb őrlés szükséges, ezt meg kell főzni egy edényben. Ízlés szerint édesíthető. Ezt a kávét akkor ajánlott felszolgálni, amikor a zacc már leülepedett az edény fenekére.