Kávéfőzés otthon
TÖKÉLETESSÉG OTTHON IS
Ha otthoni kávéfőzésről van szó, a mai napig sokaknak a mokka főző, vagy magyar néven "kotyogós" kávéfőző ugrik be elsőre.
Az utóbbi időben ezzel szemben az otthoni eszpresszó gépek megjelenésével a kávéfőzési szokások is forradalmasodtak, és itt nem csak a kapszulás kávékra gondolunk. Általános érdeklődés tapasztalható a főzés és a kávé élvezetének különféle módjai iránt. Számos főzési módszer létezik, amiket azonban csak kevesen alkalmaznak.
Az alábbiakban röviden bemutatjuk a kávéfőzés és fogyasztás lehetséges módjait, amit a nap bármely szakában élvezhettek otthon is.
![](https://0d9ebaa85c.clvaw-cdnwnd.com/c0e584169f9e654047f25dd4e7ee3368/200000310-2e4532e456/pexels-elle-hughes-4424674.jpg?ph=0d9ebaa85c)
MOKKA
A mokka főző, vagy hétköznapi nevén "kotyogós" kávéfőző régen majdnem minden otthonban megtalálható volt, és a mai napig is sokan arra esküsznek, hogy ezzel lehet a legerősebb kávét főzni. A mokka főző, az olasz származású Alfonso Bialetti nevéhez fűződik, ami 1933-as feltalálása óta a mai napig szinte változatlan formában kapható.
A főző aljába tölts hideg vizet, amely nem haladhatja meg a szelep szintjét. Jó tanács: Ne nyomd össze a kávéőrleményt a szűrőben! Vedd le a főzőt a tűzről, mielőtt elkezd "kotyogni", vagyis egy pillanattal azelőtt, hogy minden kávé lefőtt volna.
FRENCH PRESS
Öntsd a kávét a főző aljára. Ehhez a módszerhez használj durvábbra őrölt kávét. Vízforralóval forralj vizet, majd a maximum 95C fokos vizet öntsd a kávéra. Jól keverd össze a kávét, hogy feloldódjon a vízben, míg habos nem lesz, majd tedd rá a fedelet és hagyd állni 4-6 percig. Ezután kezdd lassan lenyomni a szűrőt, úgy, hogy ne kavarja fel az italt. Ennek köszönhetően a zacc a főző aljára ülepszik, míg az átszivárgó kávé tiszta marad.
![](https://0d9ebaa85c.clvaw-cdnwnd.com/c0e584169f9e654047f25dd4e7ee3368/200000312-9c4a99c4ac/pexels-helena-lopes-1394841.jpg?ph=0d9ebaa85c)
![](https://0d9ebaa85c.clvaw-cdnwnd.com/c0e584169f9e654047f25dd4e7ee3368/200000313-72a3972a3b/pexels-gareth-rees-4787479.jpg?ph=0d9ebaa85c)
AEROPRESS
Megfelelő vízhőmérséklet és légnyomás mellett a legfinomabb kávé
állítható elő kevesebb savval, keserű mellékíz nélkül. A mikrofilternek
köszönhetően egy tökéletesen zaccmentes csésze kávét élvezhetsz, melynek
elkészítése mindössze egy percet vesz igénybe. A készülék egyszerű és
nagyszerű, tisztítása is gyerekjáték. Különösen utazáshoz ajánlott, mert nem törékeny, és nagyon könnyű.
Aeropress-el tulajdonképpen bármilyen fajta kávét elkészíthetsz. Kísérletezz bátran a különböző arányokkal, hőmérséklettel és különböző lefőzési időkkel.
HARIO V60
Az elv hasonló az elektromos filteres kávéfőzőkhöz, de itt az automata készüléknél sokkal jobban befolyásolhatod a kávé elkészítését, hiszen a forró vizet kézzel öntjük az őrölt kávéra. A készítéshez mindenképpen szükséged lesz egy hattyúnyakú kannára, hogy a vizet keskeny sugárban és pontosan tudd a kávéra önteni. Az öntés irányával, az előáztatás hosszával, a készítési idővel, a víz hőmérsékletével, és persze az őrlési finomság beállításával is befolyásolhatod a kész kávé minőségét, jellegét.
![](https://0d9ebaa85c.clvaw-cdnwnd.com/c0e584169f9e654047f25dd4e7ee3368/200000314-9517195174/coffee-918926_1920-3.jpg?ph=0d9ebaa85c)
![](https://0d9ebaa85c.clvaw-cdnwnd.com/c0e584169f9e654047f25dd4e7ee3368/200000142-30ce630ce8/coffee-984328_1920.jpg?ph=0d9ebaa85c)
CHEMEX
A Chemex kávékészítés szintén drip, vagyis csöpögtetős módszeren alapul, és egy rendkívül egyszerű eljárás. A vázára emlékeztető Chemex-et egy német vegyészmérnök, Peter J. Schlumbohm találta fel 1941-ben. 1956-ban ezt a terméket az Illinoisi Technológiai Intézet a modern idők
egyik legjobban megtervezett termékének választotta.
A papírfiltert megfelelő előkészítés után az üvegedény felső, szűkülő részébe kell elhelyezni. Ebbe tesszük a kávét, amire ráöntjük
a vizet. Ez átszivárog az őrölt kávén, és lecsöpög az üveg alsó
részébe.
Akárcsak a V60 esetében itt is sok mindentől függhet a végeredmény (őrlési finomság, áztatási idő stb.)
Mára a Chemex az igazi kávérajongók egyik alapdarabjává vált.
SZIFON
Kétségtelenül ez az egyik leglátványosabb kávéfőző. Története egészen a 19. század közepéig nyúlik vissza, és a szabadalom Robert Neiper nevéhez köthető. A kezdeti kísérletek után végül, a 19. század végére sikerült megfelelő hőálló üveggel ellátni az eszközt. Japánban manapság újra igen népszerű, kicsit időigényes ugyan, de ez a szertartásosság is része vonzerejének.
Működési elve a vákumon alapul, két egymás feletti edény használatával. Az alsóban víz, míg a felsőben kávé van. A melegítés hatására a forró víz felszivárog a felső edénybe, ahol az őrölt kávéval keveredik, majd miután a hőforrást kikapcsoltuk, az alsó edény lehűl, így a vákum visszaszívja egy szűrőn keresztül a kávékeveréket.
Alapvetően közepes finomságú őrlemény használatos, de lehet kísérletezni saját ízlés szerint. 250ml vízhez kb 15g kávéőrleményt adagoljunk.
![](https://0d9ebaa85c.clvaw-cdnwnd.com/c0e584169f9e654047f25dd4e7ee3368/200000413-1a4401a443/60A5761.jpg?ph=0d9ebaa85c)
![](https://0d9ebaa85c.clvaw-cdnwnd.com/c0e584169f9e654047f25dd4e7ee3368/200000414-e306be306e/cf4890fe2dfcc8ee04b2834278376b36.jpg?ph=0d9ebaa85c)
COLD DRIP
Azaz magyarul "hideg vizes csepegtető". Hideg vízzel nem könnyű kávét készíteni, sok idő és türelem kell hozzá, valamint egy megfelelő eszköz.
A cold drip lényege, hogy hideg vízzel oldjuk ki a kávé összetevőit, ami akár 5-10 órába is telhet, mennyiségtől függően. A vizet lassan csepegtetjük az őrleményre, ami egy szűrőn keresztül az alsó edényben gyűlik.
Ehhez a kávéfőzéshez közepes, vagy durva finomságú őrleményt célszerű használni, 500ml vízhez kb 60mg kávét adagoljunk, a csepegést állítsuk 2 másodpercre. Így egy sokkal kevésbé savas kávét kaphatunk, ám koffeintartalma magasabb a normál presszókávéknál.
TÖRÖK KÁVÉ
A tradicionális török kávé elkészítéséhez a legfinomabb őrlés szükséges, ezt meg kell főzni egy edényben. Ízlés szerint édesíthető. Ezt a kávét akkor ajánlott felszolgálni, amikor a zacc már leülepedett az edény fenekére.
![](https://0d9ebaa85c.clvaw-cdnwnd.com/c0e584169f9e654047f25dd4e7ee3368/200000315-56c3e56c40/pexels-samer-daboul-2102818.jpg?ph=0d9ebaa85c)