Kávéimádatunk története folytatódik

2021.04.29

Bepillanthatunk abba, hogyan jelent meg és vált népszerűvé a kávé Afrikában, majd keleti térhódítása után kereskedők révén jutott el Európa nagyvárosaiba. Az isztambuli kávéházak után megjelentek a társasági élet nyugati szokásoknak megfelelően kialakított helyszínei: a párizsi, londoni, sőt: bécsi és budapesti híres kávéházak.


Meghívhatom egy kávéra?

A kávé 20. századra Európa-szerte és a világ több pontján is közkedvelt élvezeti cikké vált. Az első velencei kávéház hatalmas sikere után az olasz ízlésre átformált kávézók gyorsan szaporodtak az itáliai városokban - már a 17. századtól. Egy ízben a fanatikus hívők még VIII. Kelemen pápát is megpróbálták rávenni arra, hogy tiltsa be "az ördögi italt". Az egyházfő a legenda szerint megkóstolta a kávét, s kitartott mellette.

Lassanként Európa többi nagyvárosa is követte Itália példáját, többek között a teafogyasztás fellegvára, Anglia is. Nem kellett hozzá sok, hogy a kávéházak hamar közkedvelt találkozóhelyekké váljanak a privát, úgymint az üzleti és kulturális életben szerte a világon. Az Egyesült Államokba a forró ital a kései 17. században jutott el a telepesekkel.

Kizárólag férfiaknak

Az európai nagyvárosok kávéházait kezdetben csak az erősebbik nem képviselői látogathatták, hamarosan azonban megjelentek a hölgyek szalonjai, kávéházai is. Meglepő módon az első párizsi kávéházak nem arattak sikert. Az első kávét kínáló helyet itt egy örmény kereskedő nyitotta 1672-ben, de az őt követők sem jártak több sikerrel: nem ismerték a francia szokásokat. Mikor viszont megjelentek a tágas, elegáns helyszíneken berendezett, a francia igényeknek megfelelő kávéházak, özönleni kezdtek a vendégek. Ötven év múlva már több mint háromszáz kávézó volt Párizsban.

Az első londoni kávéház néhány évvel megelőzte a párizsit. Az angol törvénykönyvek 1660-ban említik először a kávét: a kávéárusokra gallononként négy penny adót róttak ki. A bécsi kávéházakban jelentek meg először az akkori modern kávéház elengedhetetlen berendezési elemei: a márványasztalok, a thonet székek és a fa újságtartók.

Buda-pesti kávé

Pesten és Budán 1579-től török kávéfőzők, a kahvedzsik készítették a forró fekete italt. Eleinte vándorárusok mérték a népiesen fekete víznek, Thököly óta pedig fekete levesnek nevezett italt. Hazánkban az első pesti kávéfőző a rác Cavesieder Blasius (Kávéfőző Balázs) volt. "Vándorkávés" lehetett, aki nyakába akasztott tálcáról árulta portékáját, mígnem üzletet nyitott nyitott 1714-ben.

Az első kávézót mint vendéglátóhelyet Starkh János nyitotta meg, a mai Régi posta utcában 1727-ben. A kávémérők többnyire Pest szerbek lakta déli részén, a kapuk közelében, valamint a Duna mentén sorakoztak. A 18-19. század folyamán ezek a helyek kávéházakká nőtték ki magukat, számuk gyorsan nőtt és jelentős társasági színtérré váltak. Pesti kávéházakban találkoztak a haladó gondolkodású ifjak, a '48-'49-es szabadságharc részleteit is kávéházai asztaloknál készítették elő.

Vertse Zita