Gyakran ismételt kávés kérdések és válaszok II.

2021.01.17

MILYEN HATÁSSAL VAN A KOFFEIN AZ ÉBERSÉGRE ÉS KONCENTRÁCIÓRA?

A koffein a véráramba kerülve blokkolja az agyban az adenozin nevű anyag működését, amely az alvásérzetért felelős receptorokra van hatással, valamint a nyugtatásért felelős, így ennek az anyagnak a leállása felelős éberségünkért. A blokkolás serkenti az adrenalintermelést, ami éberebbé tesz. Az agyi funkcióinkat, memóriánkat és koncentrációképességünket bizonyos ideig növelhetjük koffein fogyasztásával.

HOGYAN HAT A KOFFEIN A SPORTTELJESÍTMÉNYRE?

A mérsékelt mennyiségű koffeinbevitel javítja az állóképességet az aerob sportoknál (pl: gyaloglás, kocogás, országúti kerékpározás, úszás), és a teljesítményt az anaerob sportoknál (pl: az erőfejlesztés, az ellenállás alapú edzések). Könnyíti a légzést, megnyitva a hörgőket, és cukrot szabadít a véráramba, ami így eljut az izmokhoz. A megfelelő teljesítménynövelő hatás érdekében testsúlykilogrammonként 3-6 gramm koffein fogyasztását állapították meg. A koffein, a fogyasztása után hamar fel tud szívódni, és a 1-2 órán belül képes elérni a véráramban a legmagasabb szintet. Ezt a hatását több órán keresztül képes kifejteni, ezért a legtöbb kutatás azt tanácsolja, hogy az edzések, versenyek előtt nagyjából 1 órával fogyasszuk.

MENNYI AZ IDEÁLIS KOFFEINBEVITEL?

Nálunk az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ben meghatározta, hogy az ajánlott napi bevitel egy egészséges felnőtt ember számára maximum 400 mg, de az egyszeri bevitel ne érje el lehetőleg a 200 mg-ot biztonsági okokból. A koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, hatása pedig három órán belül tűnik el.

Koffein túladagolásról a napi 600 mg fölötti fogyasztásnál beszélhetünk. A túlzott koffeinbevitel idegességet, magas pulzust és vérnyomást, remegést, izgalmi állapotot, szapora illetve gyenge légzést, megváltozott fájdalomtűrőképességet, hányingert, émelygést, hasmenést, szédülést okozhat.

MELYIK KÁVÉBAN VAN TÖBB KOFFEIN?

A kávé koffeintartalma függ a típusától, a pörköléstől, az elkészítéstől és a mennyiségtől is. Az arabica kávéfajták alapvetően feleannyi koffeint tartalmaznak, mint a robuszta típusú kávébabok. Pörkölést tekintve minél tovább pörköljük a kávébabot, az íze annál füstösebb keserűbb, markánsabb lesz, azonban a koffein egyre inkább elszáll belőle. A különböző elkészítési formáknak köszönhetően változik a koffein kioldódása a kávéból, minél hosszabban érintkezik a víz a kávéval, annál magasabb lesz a koffeintartalma. A végeredményt tehát számos tényező befolyásolja.